Blog

De Smaak van Katwijk

Kunnen wij ‘De Smaak van Katwijk’ vangen in een desem en hiermee een brood bakken?

Een aantal jaar geleden bezochten Aryanne en Teun den Dulk San Francisco en zij proefden daar een bijzonder desembrood. De unieke smaak van dit brood is te danken is aan de unieke desem die meer dan 150 jaar geleden ontstaan was in de baai van San Francisco. De Franse immigranten startten daar een desem op om hun geliefde Franse brood te kunnen bakken. In deze desem werden unieke bacteriën en gistsoorten gevonden die nog steeds zorgen voor de bijzondere en onderscheidende smaak. Dat bracht ons op het idee om de smaak van Katwijk te vangen in een eigen desem.

Hoe start je een desem?

Een desem is een mengsel van meel en water dat weggezet wordt bij een bepaalde temperatuur. En dan is het wachten tot de micro-organismen; bacteriën, schimmels en gisten die van nature in de lucht zweven in het mengsel terecht komen en er reacties op gang komen waarbij smaakstoffen ontstaan. Overal zweven andere micro-organismen dus de plaats van de desem is bepalend voor de smaak die ontstaat.

Waar is de Smaak van Katwijk?

Welke plaats moet je kiezen om je eigen desem te starten. Teun: “We dachten aan oude gebouwen die één zijn met Katwijks omgeving en atmosfeer. En nu hebben we een unieke plek gevonden: De Vuurbaak! Deze vuurtoren is meer dan 400 jaar oud en heeft sinds 1605 de geschiedenis getrotseerd. Door de corona pandemie is de vuurtoren gesloten sinds maart 2020 waardoor de unieke micro-atmosfeer van 4 eeuwen oud de kans heeft gekregen om in alle rust in balans te komen zonder verstoord te worden door bewegingen van bezoekers. En deze micro-atmosfeer willen we vangen in een eigen Katwijks Desem!”

Spannend

We weten echt niet of dit gaat lukken en al helemaal niet welke smaak de desem gaat krijgen dus ook voor ons is het heel spannend. Maar we gaan het hele proces live in beeld brengen zodat we samen kunnen volgen waar dit toe leidt. Op maandag 24 augustus beginnen wij met het opstarten van de desem waarna we iedereen zes dagen lang op de hoogte houden van het groeien van de desem via onze social media kanalen.

Als alles volgens plan gaat hebben wij na een week een ‘Katwijks Desem’ waar we dan desembroden mee gaan bakken die al snel te proeven zijn in onze winkels.”

Vandaag is de eerste stap gezet op weg naar een Katwijks Desem. De komende dagen kan je hier de ontwikkelingen volgen. #lekkerbroodbakken #desmaakvankatwijk #katwijksdesem #zuurdesembrood #vuurbaak #katwijksmuseum
Dag twee op weg naar een Katwijks Desem. Is er al wat te zien in de desem? De komende dagen kan je hier de ontwikkelingen volgen. #lekkerbroodbakken #desmaakvankatwijk #katwijksdesem #zuurdesembrood #vuurbaak #katwijksmuseum

Dag drie op weg naar een Katwijks Desem. Er komt echt leven in de desem! We bezoeken een andere verdieping in de vuurtoren en bedanken het @KatwijksMuseum omdat we gebruik mogen maken van de Vuurtoren. De komende dagen kan je hier de ontwikkelingen volgen. #lekkerbroodbakken #desmaakvankatwijk #katwijksdesem #zuurdesembrood #vuurbaak #katwijksmuseum
Dag vier op weg naar een Katwijks Desem. Het gaat nog steeds goed, mooie belletjes in de desem! Nog even en de moederdesem is klaar. We kijken er naar uit om te gaan proefbakken. #lekkerbroodbakken #desmaakvankatwijk #katwijksdesem #zuurdesembrood #vuurbaak #katwijksmuseum
Dag vijf op weg naar een Katwijks Desem. De moederdesem is klaar, we nemen deze mee naar de bakkerij waar we de desem gaan vermeerderen in onze desemketel. De volgende stap is om te gaan proefbakken, hierover volgende week meer. #lekkerbroodbakken #desmaakvankatwijk #katwijksdesem #zuurdesembrood #vuurbaak #katwijksmuseum

Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

%d bloggers liken dit: